wat is een facet

Een facet is een plat geslepen oppervlak van edelsteeen of mineraal. Doorgaans wordt het woord geassocieerd met de platgeslepen vlakken van een edelsteen, maar ook bij mineralen is dit mogelijk.
Een edelsteen wordt zo geslepen, dat er een optimale breking en weerkaatsing van het licht optreedt.Omdat deze optische lichteffecten afhankelijk zijn van de brekingsindex van het betreffende materiaal hebben verschillende soorten edelstenen een eigen optimale slijphoek.

Facetteren, een stukje geschiedenis

In de 1700 eeuw konden diamanten alleen worden gekloofd.Hierbij hield men rekening met de bestaande breukvlakken in de diamant.
In de 1900 eeuw sleep men de diamant op een slijp wijze het oude slijpsel genoemd.De lichtweerkaatsing was erg gering dan de huidige briljantslijpsels.
Hier kwam verandering in door Marcel Tolkowsky…

Tolkowsky cut – het ontstaan van briljanten

In 1919 berekende Marcel Tolkowsky een formule voor het slijpen van ronde diamanten met 58 facetten. Door de hoek waaronder de facetten worden geslepen wordt het binnen vallende licht optimaal gereflecteerd waardoor een vurige schittering ontstaat. Diamanten die in deze Tolkowsky cut en in latere variaties van dit briljantslijpsel zijn geslepen noemt men briljanten.
Kenmerken van een briljant zijn:topaas brilliant design

 • een cirkelronde rondist met een tafel en minimaal 32 facetten in het bovendeel (de kroon).
 • En in het benedendeel (het paviljoen)minimaal 24 facetten en de kollet.
 • De rondist of girdle is de cirkelvormige band rond het breedste deel van de briljant geslepen diamant.
 • Dit is het deel dat door de een zetting kan worden omklemd.
 • De tafel is het platte achthoekige bovenvlak.
 • De kollet is de, eventueel afgeplatte, uiterste punt aan de onderzijde.

De voor het merendeel drie-of vierhoekige facetten van de briljant reflecteert het door de tafel binnenvallende licht,waarbij een dubbele breking optreedt waarvan de hoek voor ieder mineraal en edelsteen uniek is. De benaming briljant zonder verdere toevoeging mag alleen worden gebruikt voor een diamant met briljantslijpsel. De naam van andere stenen in briljantslijpsel moet als zodanig worden aangegeven(CIBJO,1990).Vaak worden in de handel en in de volksmond niet alleen diamanten met een briljantslijpsel als briljant aangeduid.

2 reacties op “wat is een facet

 1. Hoi,

  Ik ben op zoek naar een brok chrysocolla uit de King Solomonmijn, van hoge kwaliteit (hoe groener hoe beter) met de minimale afmetingen van 5 x 5 x 5cm. Deze steen staat ook wel bekend als de Eilatsteen. Heeft u deze steen in voorraad en weet u anders een leverancier, stenenhandel die een dergelijk steen zou kunnen leveren?

  Ik hoor graag van u,

  Met een vriendelijke groet,

  Pieter Paul

  1. hoi pieter paul een facet is een geslepen vlak onder een bepaalde hoek B.V 45 graden, de chrysocolla uit de solomonmijn hebben wij niet volgens de laatste berichten is deze mijn al lang niet meer in bedrijf groeten lava plains

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *