versteend hout

Foto versteendhout 

Wat is versteend hout

Versteend hout (ook wel fossiel hout genoemd) is een steensoort die ontstaan is doordat bomen onder een dikke laag vulkanisch as terecht zijn gekomen. De as bevat allerlei mineralen, die oplossen in het grondwater. Het hout verrot niet zo snel als normaal, doordat het niet in contact met zuurstof komt. Het grondwater doordrenkt de boom en de mineralen zetten zich af in de houtcellen.  Langzaam maar zeker verrot het hout toch en de mineralen nemen de plaats in van de houtcellen. Dit proces geschiedt zo langzaam dat de structuur van het hout perfect bewaard blijft. Hierdoor kan men bij versteend hout uitstekend de jaarringen zien, en kenners kunnen de boomsoort herkennen.
Het versteend hout uit Indonesië bestaat bijna uitsluitend uit de boomsoort versteendhout 026dipterocarpus. Deze loofbomensoort bestaat nog steeds, en komt veel voor in het tropische regenwoud van Zuid-oost Azië. Ook worden stukken versteende palmboom gevonden. De boomsoort uit Arizona en Madagaskar is araucaria, oftewel apenboom of slangenden.

Hoe oud is versteend hout?

Het Indonesische versteend hout komt doorgaans uit het Mioceen tijdperk. Dat betekent dat de bomen ongeveer 20 miljoen jaar geleden leefden. Er leefden toen nog geen mensen, maar de dinosauriërs waren in die tijd al zo’n 45 miljoen jaar uitgestorven. Het versteende hout uit Arizona en Madagaskar is veel ouder: wel 225 miljoen jaar. In die tijd moesten de eerste dinosauriërs nog uit een ei kruipen.

Zit er nog hout aan versteend hout?

versteendhout 030
Nee, versteend hout van deze leeftijd bestaat voor 100% uit steen.

Waar wordt versteend hout gevonden?

Versteend hout wordt in praktisch alle landen ter wereld gevonden. In de meeste landen, zoals in Nederland, is het niet erg interessant. De stukken zijn klein en de kleuren niet bijzonder. In een aantal landen wordt versteend hout gevonden in grote hoeveelheden, grote stukken en mooie kleuren. Bekendste voorbeelden zijn: Indonesië, Verenigde Staten en Brazilië. Er zijn bekende “versteende wouden”, waar toeristen doorheen kunnen wandelen. Het is streng verboden een stukje versteend hout mee te nemen uit zo’n park. Het dichtstbijzijnde beroemde versteende woud bevindt zich op het eiland Lesbos in Griekenland. Het beroemdste park ligt in de staat Arizona in de Verenigde Staten.

Hoe hard is versteend hout?

De schaal van Mohs geeft de hardheid van mineralen weer. De schaal loopt van 1 tot 10. Krijt heeft hardheid 1 en diamant heeft hardheid 10. Versteend hout is een harde steensoort. Het heeft gemiddeld hardheid 7. Daarmee is het ongeveer even hard als graniet. Door de hardheid is versteend hout een minder geschikt materiaal voor beeldhouwers.